Sommige honden blinken uit in hun eigen ideen en die hoeven niet met het belang van de baas te stroken. Leeftijd is daarbij ook wel een dingetje
De Psychosociaal hulphond Welke hond geschik is om een psychosociaal hulphond te worden, hangt af van de eigenschappen die een dergelijke hond zou moeten bezitten en welke speciafieke taken hij of zal zal gaan vervullen. Ook speelt het karakter en de mogelijkheden van de toekomstige deelnemer mee. Een hele drukke hond past niet bij iemand die zelf niet zoveel energie heeft.
Maar wat hopen we dan wel in een hulphond te vinden? Rustig, leergierig, zelfstandig kunnen werken, maar niet te zelfstandig..... , hij moet in staat zijn om een band aan te gaan met zijn eigenaar en op den duur in staat zijn zich op de eigenaar te kunnen richten zonder weg te lopen. Hij moet onder lichte druk kunnen presteren, niet snel opgeven als iets eens niet lukt. Dus in zekere zin is het ook wel fijn als een hond vasthoudend kan zijn. Het is ook wel praktisch als een hond niet de hele wereld wil regelen maar zijn taken op zijn baas richt.
Wat krijgt een hond terug voor de taken die hij uit gaat voeren
Een gecertificeerde hulphond heeft een solide band met de baas. Hij mag heel vaak mee en krijgt in de regel aardig wat beweging. Ook krijgt hij door het trainen met de baas, heel veel aandacht. Honden zijn dol op aandacht. De hond heeft een taak en dat geeft duidelijkheid in zijn leven. De deelnemer gaat begrijpen wat de hond nodig heeft qua aandacht en begeleiding en zal dit ook bieden om het beste in hen beiden naar boven te krijgen. De wereld van de hond wordt groter en hij of zij krijgt gepaste tools om met de wereld om te te gaan. Daarbij hoort ook een super socialisatie en habituatie zodat de hond zich heel goed in de wereld staande weet te houden naast zijn baas. De hond krijgt neemt soms ook noodgedwongen een stukje eigen regie en verdient door zijn interventies ook respect van een dankbare baas. Door de wederzijdse afhankelijkheid ontstaat er bonding, wat hechting bevorderd. En tot slot: Hobby's! Samen gaan ze leuke activiteiten ter ontspanning doen die de hond leuk vindt, zoals knuffelen, voer spelletjes en wellicht andere hondensporten, want een hond moet ook gewoon hond kunnen zijn....
Door de modder sjezen en je sociale contacten op peil houden is voor veel honden een belangrijk onderdeel van het hondse bestaan
Welk Ras of wat voor type hond Voorkeur van een persoon wat betreft rassen van honden kan ook mee spelen. Dat klinkt missischien raar maar je kunt al om een hond gaan geven als hij nog helemaal niet bij je woont en je allemaal leuke filmpjes en zo van hem ziet. In je hoofd hoort hij dan al een beetje bij je (net als dat je op tv het idee hebt dat je een bekende Nederlander al een beetje kent) En.... iets of iemand waar je een afkeer van hebt, een hond die je op straat al zo lelijk vindt, die afkeer zou niet mee werken bij het bouwen van een band. Dus het is niet handig om ongevraagd of ongezien een hond voor iemand te kopen, hoe goed bedoeld ook. De deelnemer bepaalt dus het ras. Vanuit k9brainwaves kan ik wel tips geven over diverse rassen.
Je hebt de zachtere rassen zoals de golden retriever en andere retrievers. Binnen één nest zijn vaak diverse karaktertjes te vinden. Ook daar kijken we naar. Labradors kunnen ook. Poedels zijn geschikt even als tibetaanse terrier en sommige boomer hondjes. Een Bordercollie en een Mechelse herder met extreem veel werklus zou ik niet doen. Het is lastig om bij herderachtigen de "Uit knop" te vinden. Ik zeg het wat gekscherend maar een hond moet bij het opgroeien ook zeker geholpen worden om voldoende rust te pakken. Bij puntoren herders zie je nogal eens wat reactiviteit: Het uitschelden van andere honden met veel bravoure en machtsvertoon of vanuit angst is niet handig als je net de tram in wil stappen. Echt een no go zijn kudde bewakers, die zijn erg territoriaal en zullen dus flink reageren op andere honden. De Schotse collie is voor de meer ervaren deelnemer, omdat dit ook echt een herdershond is die nog wel eens zijn zegje wil doen ten opzichte van andere honden en dan een hoop kabaal maakt. Kleine hondjes kunnen best, zijn handig als de deelnemer klein behuisd is. Klein wil niet zeggen rustiger. Ze bewegen sneller en kunnen ook gemakkelijker zoomies in huis maken en als een wilde door je huiskamer rennen, wederom zo, dat je er oordoppen bij nodig hebt. Maar er zijn ook hele rustige bij. Leeftijd kan ook een rol spelen bij rustig of minder rustig zijn, even als overprikkeling.
Nog meer goede vaardigheden Het is handig als een hond nieuwsgierig is en bereidt om te leren. Ook is het fijn als hij niet bij iedereen op schoot springt en de hele wereld als zijn beste vriend beschouwd. Maar al te eenkennig en bijvoorbeeld ook nog eens erg terretoriaal, een hond die boos wordt als anderen op zijn terrein komen, dat is niet handig. En dat territorium dat beperkt zich voor de hond in de regel niet tot waar Meester Frank Visser het lijntje van de erfscheiding trekt. Honden kunnen met gemak het hele plein achter je huis en het park tot hun eigendom rekenen en iedereen wegjagen die hem of haar in de weg loopt. Het is niet handig om dergelijke agressie in een hulphond te hebben, daarom zijn erfhonden en kuddebewakers niet handig als hulphond. Hun raseigenschappen werken het de baas helpen in openbare gelegenheden erg tegen.
Honden moeten niet erg nerveus zijn, een beetje je optrekken aan de baas hoeft geen probleem te zijn. Dat hangt af van de baas. Want een niet al te zekere hond zal juist ook bij jou als mens te rade gaan en net iets gemakkelijker bonden dan een zeer zelfverzekerde hond.We zoeken dus een redelijke stabiele hond die leerbaar is. Een pup gaat zich nog ontwikkelen en heel veel zaken komen pas later tot uiting. Hoe je met dingen omgaat, en wat de hond mee maakt heeft ook invloed op hoe een hond zich ontwikkelt. Of te wel, de opvoeding socialisatie habituatiezijn erg belangrijk in de ontwikkeling van een hulphond in opleiding.
Ontspanning en lol maken. De boog kan niet altijd strak gespannen staan en ook een hulphond kan wel eens weigeren. Verder is het heel belangrijk dat een hond hobby's heeft. Leuke dingen doen, graven zemmen eten snacken luieren, met een bal of stok sjouwen en niet weer werken, maar echt leuke dingen doen. Wat een hond ook wel eens fijn vindt is een wandeling maken die hij kiest. Sommigen komen dan niet verder dan het eind van de straat en staan heerlijk geurtjes op te snuiven, anderen willen meters maken. Wij van k9brainwaves willen graag weten wat jouw hond voor hobby's heeft en ook dat hij daar aantoe komt.
Wat ook belangrijk is, is dat een hond genoeg rust krijgt. Genoeg rust nemen is voor jonge honden niet eenvoudig. Mensen moeten veel honden daar bij helpen. Je moet er voor waken dat een hond overprikkeld en overwerkt raakt. Als je oververmoeid bent kun je niet meer leren en hetgeen wat je geleerd hebt moeilijker reproduceren. Het is dus echt heel belangrijk dat een hulphond tot rust komt en de tijd krijgt om te slapen. Veel fokkers zeggen, de hond kunstjes aanleren is niet zo moeilijk, maar ze voldoende rust laten pakken....... Daar moet je als baas echt voor zorgen.
Dogdance was mijn hobby, niet die van Ambre, voor mij was dit ontspanning voor Ambre was het hard werken. Onspanning voor Ambre was op een stok kouwen en zwemmen......
Ontspanning voor de baas hoeft geen ontspanning voor de hond te zijn.....
Doe het zelf maar Een hond die niet voor je wil werken dat is ook wel een probleem. Dat kan hem in de binding, in het vertrouwen liggen, dat kan te maken hebben dat de hond op een verkeerde plek binnen het gezin staat, of omdat de hond de noodzaak niet ziet om te werken. Het kan ook een ras zijn wat minderv fgeschikt is..... Een hond kan ook te ijverig zijn in taken die hij zichzelf heeft opgelegd.
Van onze hulphonden willen we ook weten waar ze echt warm voor lopen en hen dit ook bieden. Ambre en haar zwemparadijs. Dit was echt haar ding.
Hij spiegelt, wat knap! Maar is dat wel zo gewensd?
Een hond is gewoon hond en er moet hem wel eerst uitgelegd worden wat hij moet doen, anders vervalt een hond in spiegelen. Over hoe een hond een baas kan helpen, waarom en dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is..... Kortom, honden zijn niet helpend geboren, er moet aan de band gewerkt worden en gekeken worden of de manier van reageren door de hond al dan niet gewensd wordt. Er zijn honden die prachtig uit zichzelf een gevoel van troost kunnen geven, ze komen dan bij je liggen en dan kun je zo heerlijk met ze knuffelen en rustig worden. Maar daar is wel wederzijds vertrouwen voor nodig, en die moet eerst opgebouwd worden. Met jonge honden kun je ook knuffelen maar helemaal in het begin hebben ze vaak de rust niet om lang bij je te liggen en moet de wederzijdse band, het vertrouwen ook nog opgebouwd worden. Als honden iets ouder zijn en hun eigenbelang beter opzij kunnen zetten gaat de samenwerking vaak ook een stuk gemakkelijker. Het is prachtig als een hulphondenteam elkaar zo vertrouwt dat een baas echt rustig bij zijn hond wordt wanneer deze contact zoekt. Maar dit ontstaat niet zomaar. Hier moeten zowel baas als hond veel energie in steken en er moet van beide partijen de mogelijkheid zijn tot hechten aan de ander.
Spiegenen # Een hond houdt niet van onrust In eerste instantie is een hond gewoon een hond die op allerlei manieren uit zichzelf op verdriet en frustratie van zijn baas reageert. Dat doet de hond, omdat hij onrust niet prettig vindt en wil dat die spanning verdwijnt. Hij hoopt een manier te vinden die wanneer zijn baas bijvoorbeeld gaat huilen, ervoor zorgt dat de baas zo snel mogelijk kalmeert en de rust weer keert. Dat is de drijfveer van een hond en die komt voort uit eigen behoefte van die hond. Maar het is niet gezegt dat die manier die de hond kiest werkt en hoeft ook zeker niet zo tezijn dat de manier die de hond bedacht heeft vanuit zijn hondse zijn, prettig is voor de baas. Als reactie op onze onrust kan een hond bijvoorbeeld ineens druk gaan doen, wild spelen, blaffen, op en neer rennen, weg lopen, op de grond poepen graven iets slopen en ga zo maar door. Pups zetten overmatig en vooral ook heel hard bijten nogal eens in bij overprikkeling. Die overprikkeling kan voort komen vanuit teveel gedaan te hebben, maar die kan ook voort komen uit het spiegelen van de baas, de mens die onrustig wordt waardoor de pup dus extra gaat bijten. Dit bijten is heel moeilijk te doorbreken en als de baas onrustig is is het nog moeilijker dit harde bijten een halt toe te roepen. Dat reageren als hierboven genoemd, dat doet hij vaak niet expres maar dat gebeurt gewoon. Maar ongehoorzaam gedrag en bijten, is nou niet bepaald een actie waardoor een mens kalmeert. De inzet van de hond werkt dus de verkeerde kant op als je hier niet heel bewust mee omgaat. Bij k9brainwaves wordt de hond geleerd gericht acties in te gaan zetten en niet zomaar wat te doen. De deelnemer gaat ook een taak krijgen nadat de hond een interventie (een actie vanuit de hond uitgevoerd heeft. Heel belangrijk ook, leert de baas indien mogelijk om ook passend naar de hond toe te reageren. Het is dus niet zo dat al het werk van de hulphond komt, de baas zal zich ook bloot moeten geven naar de hond toe en soms is dat best moeilijk. Na zo'n actie komen hond en baas dikwijls ook weer bij elkaar om te knuffelen en hun band te verstevigen, want hond en baas moeten zich wel veilig voelen bij elkaar.
K9 brainwaves gaat op zoek naar een acceptable prettige manier waarop de hond het baasje kan bereiken.De deelnemer kan hierin ook aangeven wat hij prettig vind en wat dus wenst is. Zo zijn er honden die hun baas met de neus aantikken, of met een poot, andere honden gaan over de baas heen hangen of de baas in het gezicht likken. Dit hangt af van welke aanraking of geluid er nodig is voor de hond om de baas uit een episode te halen en van wat de baas al dan niet prettig vindt. Dit soort dingen worden langdurig getraind voordat ze daadwerkelijk ingezet worden. Een hulphond trainnen kost dus tijd inspanning en geduld. Ook hangt het een beetje af van wat een hond prettig vindt. Als hij echt niet op schoot wil, maar wel naast de baas moeten we het geen wat gewenst is wellicht deels herzien en een gulden middenweg vinden.
Een pup of een wat oudere hond
In de meeste gevallen gaat een deelnemer een traject voor psychosociaal hulphond in met een pup. Deelnemer en pup leren elkaar in de loop van het proces steeds beter kennen en fgaan elkaar meer en meer vertrouwen. Tevens raken ze ook meer en meer op elkaar ingespeeld. Ze steunen elkaar bij dingen die ze spannend vinden. Eerst groeit de pup op en later worden daar hulphondentaken aan toegevoegd. In sommige gevallen is er al een hond in huis en gaan we kijken of deze al aanwezige hond het in zich heeft om therapiehond van de deelnemer te worden. Daarbij wordt gekeken naar stabiliteit en trainbaarheid van de hond en meer.......
Valt de keuze op een pup of op een wat oudere hond?
Een pup kan je tot tranen toe roeren of in tranen brengen Het is waar, bij mijn pups kon ik de eerste maanden niet geloven dat hij of zij echt van mij was en ik kon daar echt ontroert door raken. Maar pups zijn ook een hele boel werk en leveren in de regel ook een hele boel denkwerk op. Even een kijkje bij mij in de keuken...... Ze kunnen bijten, en pups bijten veelvuldig, het zijn instandpoepfabriekjes en wat heel veel mensen niet weten is dat een pup ook na wandelingen in huis kan ontlasten omdat thuis veiliger is dan in de grote buitenwereld. Pups kunnen enorm gillen, drammen en dwingen, ze kunnen letterlijk je huis en haart slopen, het zijn echte handenbindertjes. Dan kun je ook nog te veel doen met een pup. (Of juist te weinig) Als je te veel doet dan krijgt hij zijn gekke 5 (of 25 minuten en raast als een razende roeland door je huis terwijl jij nog net je vaas kunt optillen en redden. Zo'n hondje wat zo koddig- ja want dat is het ook, het ziet er schattig uit- in zoomies door je huis rent, is eigenlijk over zijn toeren, net als een jengelend klein kind. Puppy bedtijd - hijs t hondekind viguurlijk in de piama en slapen jij! En dan..... die gebroken nachten. Slaapt je pup eindelijk, na 5 uur janken, dan lig jij tot 4.00 naar het plafond te staren. Tevreden val je eindelijk in slaap tot je... iewp iewp piep piep gewekt wordt door "Jan druiloor" met zijn koddige puppy hoofd. Ik ben er heilig van overtuigd dat - die kleintjes- daarom allemaal van die lieve snoetjes hebben, zodat wij mensen maar heel veel van ze houden en ze heel heel veel vergeven. Echt.... een pup in huis is uitputtend! En dat vergeten mensen nogal eens. Sommige mensen leggen het gemakkelijkst contact met een pup, juist omdat ze zo koddig en aandoenlijk zijn. Alleen pups luisteren nog niet zo goed en dat kan een band aangaan ook juist in de weg staan...... Het kan je ook een gevoel van afwijzing geven wanneer zo'n pup geen ingang geeft tot contact, door al dat uitproberen kun je je heel ongemakkelijk gaan voelen, wanneer je gedrag niet doorbroken krijgt. En daar bovenop zijn die hele kleintjes heel gevoelig voor de stemmingen van jou als hun baas. Of te wel, ze spiegelen vrij snel en nemen dus jou drukte en ongemak over.Dat kan erg confronterend zijn en soms moeilijk te doorbreken.
Valt de keuze op een kleine pup of een wat oudere hond?
Die keuze ligt aan wie jij bent en wat de voorkeur is.
In feite gaat het vooral om de hechtig, gaat het lukken om een band aan te gaan ?
Ook kan het meespelen dat mensen vanuit hun situatie niet de tijd hebben om de pup voor een jaar op te laten groeien alvorens de opleiding daadwerkelijk op te starten. Het kan gewoon zo zijn dat een deelnemer niet de prikkels aankan die een kleine pup met zich mee brengt. Het bijten en het onvoorspelbare gedrag kan te veel voor je zijn, waardoor een kleine pup geen prettig idee is.
Daar bovenop kan een pup die in zijn ontwikkeling uitprobeert om een band te smeden met de deelnemer, een gevoel van spanning en onbehagen opleveren wat de hechting ernstig in de weg komt te staan. Dat uitdagende gedrag van een hond, kan juist wanneer je zelf iets kwetsbaar bent lastig zijn.. Om een hond op te kunnen voeden is het handig om een beetje te begrijpen wat een hond is, wat hem drijft en wat hij nodig heeft. Kennis van de hondentaal is dus handig.
Een wat oudere hond Je kunt ook op zoek gaan naar een wat oudere hond, of misschien heb je zelf al een hond in huis.......
Diva Maybel van Wies.
Een pup in huis betekend ook een heleboel lawaai! Zelfs als je alles denkt ingedekt te hebben. Mijn laatste pup die dit jaar vertrok is tot 10 weken bij ons gebleven. Ze lag wanneer het zuivere slaaptijd was in de puppyren. Dan hoef ik even niet op te letten- deze had de gave om letterlijk in de gordijnen te hangen. Lag ze in de kennel..... knaag knaag, knaag knaag...... nee he, lag ze op het ijzer te knagen . Maar ik heb ook wel altijd heel veel hout in huis. En bij deze pup heb ik een lading extra knaaghout en nylabone achtige artikelen, ramshoorn. In de meeste gevallen was ze best lief en ..... omdat ze langer bleef, ging ik me toch wel meer aan haar hechten. Hoe hechten werkt..... als ik een filmpje van haar zie, denk ik toch wel.....mwohhhhh, schatje!. Dat gevoel heb ik bij de andere pups niet meer, (dat is onthechting en dat is goed want het zijn mijn honden niet meer) maar dat ik bij Chess toch iets net een beetje meer speciaals voel, dat is nou pure hechting. En die hechting is nou precies nodig bij deelnemer hen zijn of haar hond. Je kunt in je hoofd hebben dat het je fijn lijkt dat je getroost wilt worden door je hond en dat dat dan fijn is, maar beiden moeten wel in staat zijn samen een band met elkaar aan te gaan. Zonder verdtrouwen zonder diepere hechting, kan er geen hulphondenteam ontstaan! En soms kan elkaar gaan proberen te vertrouwen een hele uitdaging zijn.
En nog even terug naar die pup...... die band is er nog niet. Sommige mensen zeggen dat een pup gemakkelijker is om een band mee aan te gaan. Die zijn lief en knuffelig. Dat nodigt uit om vast te houden. Maar het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het doorgaans vrij moeilijk om langer achtereen te knuffelen met een pup. Ik merk danook dat wat een kennis van mij kan, zij pakt een pup en de pup is gelijk rustig..... dat ik die gave niet heb. Ik heb moeite om innerlijke rust bij een vreemde te vinden, ook bij honden. En als ik moe ben is dat nog erger, het niet kunnen vinden van rust.
Een pup met gesloten oogjes en vooral ook zonder tandjes die is zo warm en zacht als een molletje. Die warmte, om dat tegen je gezicht aan te voelen, dat is een heel ander verhaal. En tegen de tijd dat door mij gefokte pups ondeugend tandjes in beginnen te zetten, heb ik al een band met ze en kan en durf ik ze te knuffelen. Of het moment waarop de oogjes net open zijn en de kijkers nog blauw zijn...... Wist je dat het schattigheidsgehalte, weten dat die ene zachte lieve pup voor jou is en je daarop verheugen al heel veel met de binding doet? In je hoofd hoort hij al bij je. En juist dat verheugen op, draagt ook bij aan een goede binding. Ergens van walgen, stank, iets wat je er lelijk uit vindt zien kan weldegelijk bijdragen aan ont of anti hechting. Maar alle pups zien er lief leuk en knuffelig uit en dat helpt bij de hechting. Baasje en hulphond diene uiteindelijk elkaar door en door te vertrouwen en te kennen. Dat is de basis van het werken voor elkaar. Als je elkaar niet goed aanvoelt, kun je ook minder goed op elkaar reageren. Daarom is de mogelijkheid tot kunnen hechten ook erg belangrijk en zijn sommige honden uit het buitenland of eigenlijk vele honden die op straat zwierven twijfelachtig als hulphond. Want het is de vraag hoe goed ze op mensne ingeprent zijn en ze kunnen in de regel pas na 15 weken in Nederland aankomen. De socialisatie periode in dan al ten einde.